Tatt av vinden

Tittel: Tatt av vinden (org. Gone with the wind)

Forfatter: Margaret Mitchell.

En tykk bok jeg leste fordi vi skal diskutere den i lesesirkelen jeg er med i. Jeg forventet ikke nødvendigvis å like den veldig godt, men håpte at den ville ha temaer som kunne være interessante å diskutere.

Etter min mening en nydelig kjærlighetshistorie med et fascinerende persongalleri.

Joda, det ble litt mange beskrivelser av personer, steder, familier og klær, men det er ofte sånn noen bøker er. Med «sånne bøker» mener jeg bøker fra tiden den er både skrevet og satt i. Gamle familier og familienavn var viktige, mens de i dagens samfunn ikke har betydning på samme måte.

Scarlett O’Hara var det vi i dag ville kalt en tenåring, mens i Tatt av vinden var en ung kvinne på jakt etter noen å gifte seg med. Hun var selvopptatt, egenrådig, sta, flørtete, nydelig (og viste det), til tider sutrete, men klarte å ta tak i eget liv når det kom til stykket. Hun var ikke en som lot seg pille på nesen, men oppførte seg så godt hun kunne, men klarte aldri helt å forene seg med datidens standarder for en del ting.

Hun tok mer og mer etter sin irske far utover i boken på en god mengde ting, men hun jobbet også hardt for å bli sett på som den attraktiv kvinnen hun var.

Rhett Butler var mange kapitler for seg selv. Han var bestemt, brø seg lite om hva andre syntes og gikk sine egne veier. Det var ikke alltid like akspetabelt, men han hadde en helt egen sjarme som alle falt for når han brukte den.

I løpet av boken irriterte Scarlett meg grenseløs noen ganger, men ofte var likevel mye av det hun gjorde forståelig. At hun aldri helt skjønte seg selv er vel dessuten kanskje bare sånn det er for noen.

Rhett er og blir en gentleman. En mann som vet hva han vil og er ikke redd for å jobbe for det (eller vente på det), men som likevel tar hensyn så godt han kan.

Verden var et annet sted på tiden boken forteller om. Krigen ville jeg ikke hatt, men noe av høfligheten ville ikke vært å forakte.

Boken var lettlest, selv om den var på nesten 900 sider. Jeg koste meg jevnt over med hele boka og har nå fått skikkelig lyst til å se filmen (selv om den er på omtrent fire timer!).

En kommentar om “Tatt av vinden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..