Kjære Evan Hansen

Tittel: Kjære Evan Hansen (org. Dear Evan Hansen: the novel)

Forfatter: Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Paul

Oversatt av: Torleif Sjøgren-Erichsen

Jeg tror aldri jeg har lest en bok som er basert på en musikal før, men en gang må være den første. Riktignok hadde det ingen betydning for hverken historien i boken eller for hvordan den var skrevet, så litt usikker på hva poenget med å poengtere at det hadde vært en musikal var.

Hovedpersonen Evan Hansen sliter med sin mentale helse, angst for å være spesifikk. Av terapauten sin har han fått beskjed om å skrive oppmuntrende brev til seg selv. Et av disse kommer på avveie og havner i lommen til en gutt på skolen hans som tar selvmord. Dette fører selvfølgelig til masse forviklinger fordi Evan vil bare prøve å få foreldrene hans til å føle seg bedre.

Noen ting jeg liker med boken er hvordan angsten til Evan blir beskrevet; det er troverdig og en kan nesten ta og føle på de vonde tankespiralene. At han også går til terapaut for å få hjelp og går på medisiner er absolutt positive sider ved historien. Det viser en positiv side ved det å få hjelp til mental helse. Evan gjør bare så godt han kan, men klarer likevel å rote seg langt bort og ikke ane hvordan han skal fikse ting igjen.

Det er vel kanskje noe av det som gjør at jeg ikke var så fan av boken. Handlingene til Evan får liksom aldri helt konsekvenser bortsett fra at angsten hans tar seg opp igjen. For det er også en greie; Evan har stort sett vært «usynlig» på skolen, men når han da blir kjent som den eneste vennen til han som tok selvmord blir han endelig sett av andre og han får også en kjæreste en liten stund – dette igjen gjør angsten hans mindre og han slutter å ta medisinene. Dette gjorde meg skuffet; jeg hadde håpet at bildet på mental helse ikke skulle bli «magisk» kurert en stund fordi folk så han og han fikk seg kjæreste.

Var det ensomheten som gav Evan angst, men at den gikk over når han ikke var ensom lenger? I så fall er det kanskje enkelte ting som burde vært tatt opp på andre måter i boken etter min mening.

Selv om jeg hadde en del ting jeg ikke var så fornøyd med i boken, har jeg et positivt inntrykk av boken. Spesielt hvordan den tar opp ensomhet, angst og mental helse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..