Blå

Tittel: Blå (Klimakvartetten #2)

Forfatter: Maja Lunde

ISBN: 9788203361838

Nåtid og nær fremtid, to skjebner som er knyttet sammen på uvanlig vis, menneskelig fremgang og manglende vann. Det meste har en sammenheng.

En bok som nører opp under frykt for at menneskene kanskje går for langt når det gjelder å legge under seg jorden og utnytte den. En bok som viser en skremmende potensiell fremtid. En bok om det livsviktige vannet. En bok som fikk meg til å tenke meg om enda mer enn det jeg mange ganger gjør.

Signe er symbolet på nåtiden og den som kjempet mot utbygging og utnytting av naturressurser. Hun kjempet en kamp som var viktig, men hvor mennesket fremgang og økonomisk vekst var viktigere for mange av de rundt henne. Hun tenker mye tilbake på den tiden mens hun seiler avgårde i båten Blå for sitt eget oppdrag.

David mistet sin kone og deres ettårige sønn når de flyktet fra flammene. Datteren Lou klarte han å holde på. De lever i nær framtid hvor alt tørker og vann er mangelvare de færreste får tak i. Dette er den delen av historien som skremmer mest. At verden er blitt et goldt, tørt og farefullt sted uten vann. Et sted hvor de en liten stund jobbet hardt for å utvinne ferskvann fra sjøvannet for å kunne overleve.

Jeg brukte en stund på denne boka, ikke fordi jeg ikke likte den, men noen ganger i sommer føltes det nesten litt for nært. Årets sommer har vært omtrent tre måneder med strålende sol uten nesten en eneste regnbyge hvor skogbrannfaren har blitt advart om flere ganger daglig og det dessuten har vært grillforbud. Eller, det har ikke vært forbud mot selve grillingen, men åpne flammer av alle slag har vært forbudt fordi det har vært så tørt og skogbrannfaren har vært så stor.

Naturen er en del av oss alle enten vi tenker over det eller ikke. Jeg har vært glad i naturen og gjort de små tingene jeg kan hele livet for å ikke lage et for stort avtrykk av dårlige ting i naturen. Denne boka gjør at jeg føler jeg burde enda mer. Ikke aner jeg om det har noen betydning, men i stedet for å la vannet renne lenge i springen for å få kaldt vann til å blande saft av har jeg nå en mugge stående med vann i kjøleskapet. Små ting kan bli store om alle gjør litt. Det igjen minner meg om en liten historie jeg fint kan relatere til denne boka:

En liten jente står på en strand og plukker opp sjøstjerner som ligger på tørt land og tørker. En forbipasserende sier at det ikke har noen betydning, hun kan jo ikke gjøre det for alle for at de skal overleve. Jenta ser på den forbipasserende når hun svarer: jeg kan ikke redde alle, men for de jeg redder betyr det forskjellen mellom liv og død.

En liten dråpe kan få begeret til å renne over, så selv små ting kan ha stor effekt. Så det jeg tar med meg fra denne boka og historien over er at alt hjelper, selv om det er lite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..