80/20 prinsippet

Tittel: 80/20 prinsippet: Bruk tiden på det som lønner seg (org. The 80/20 principle)

Forfatter: Richard Koch; oversatt av Arild Lillebø

ISBN: 82-590-1905-1

Dette er en bok jeg har hørt om flere ganger i flere ulike sammenhenger.

All tid er ikke brukt like effektivt påstår den og jeg må si meg helt enig i den påstanden. Boken gjentar (nesten til det kjedsommelige) at ubalansen ikke nødvendigvis har forholdstallene 80/20 til enhver tid, men at andre mulige kombinasjoner også er mulig (eks. 90/10, 70/30 osv.). Siden det meste er i en eller annen tilstand av ubalanse er det veldig unaturlig at noe konsekvent er balansert 50/50. Det gjelder input/output, effektivitet, økonomi, lykke osv.

Den tok meg noe tid å lese da den var litt tørrere enn jeg forventet. Noe som nok var grunnen til at jeg ikke likte den så godt som jeg forventet. Jeg forventet mye teori, men også noen smuler med praktiske råd. De praktiske rådene som var nevnt fikk jeg lite ut av så dette var nok ikke helt boken for meg.

Utgangspunktet for boka er jeg enig i og forstår godt, å finne ut av hva som gjør de bra tingene bra og gjøre mer av det. Det var lite fokus på de dårlige tingene, bortsett fra at de burde kuttes ut (eller eventuelt effektiviseres slik at de også kom på et høyere nivå).

Det er vel egentlig det jeg sitter igjen med fra denne boka, og jeg føler at det på mange måter er selvsagte ting. At om en prøver å strekke seg for å gjøre alt ender det med at alt blir dårligere. Om en velger å fokusere på det en gjør godt slik at en kan gjøre det stadig bedre. Alt dette er ganske naturlige ting etter min mening, men så kan det jo være at det var noe jeg gikk glipp av og rett og slett ikke forstod?

Totalt sett var det en helt ok bok, men jeg kommer nok ikke til å lese den om igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..