Kraften

Tittel: Kraften* (org. The power)

Forfatter: Naomi Alderman; oversatt av Knut Ofstad

ISBN: 978-82-328-0190-9

En eller annen gang skal jeg lære meg å lese alt som står på baksiden av boken (ikke bare synopsiset) før jeg leser boken… eller ikke…

En dag oppdager kvinner over hele kloden at de har kraften i seg.

Med et lite knips med fingrene kan de påføre andre fryktelig smerte – eller død.

Mennene må innse at de ikke lenger har kontroll.

Kvinnenes dag har endelig kommet. Men hva kommer etterpå?

En veldig feministisk bok (noe jeg ikke innså før jeg hadde kommet et godt stykke inn i boka; og en tidligere kollega fortalte meg det…). Likte spesielt godt brevene i starten og i slutten av boka – de gav historien en ramme som gjorde den mer virkningsfull etter min mening.

Hvordan historien utviklet seg og etterhvert som kvinnene fikk mer makt ble de også mer brutale var både forventet, men også litt trist. At de som har vært trykt ned over så lang tid ikke skjønner bedre når de endelig får makt er ganske urovekkende. At hele samfunnet har et stort behov for en ekstrem omveltning var det kanskje ikke så rart i, men det er likevel litt hårreisende at det går så langt.

Hva sier det om oss som mennesker og hvordan vi forholder oss til hverandre og hvilken påvirkning makt har på hva vi gjør? Mye som ikke nødvendigvis er hyggelig og som en kanskje ikke ønsker å tenke på og ta inn over seg. Sånn er det i alle fall for min del i mange tilfeller.

Hvorfor kan ikke alle bare være venner? Eller, ikke nødvendigvis venner, men i det minste ha respekt for hverandre og godta hverandre for den de er?

Det er en interessant historie med mange samfunnskritiske glefs til både høyre og venstre. Boka og historien (og brevene – spesielt de i slutten av boka) biter fra seg så godt den kan. Så da er det bare å stille spørsmålet: Er det noen som kommer til å tenke over det og hvordan makt brukes ofte på ikke de beste måter? Er det mulig å få til et samfunn som er mer harmonisk og ikke så styrt av makt på samme måte – at noen er på topp, noe som gjør at de fleste andre er på bunn og blir nesten bare dukker i et maktspill hvor bare få klarer å spille etter reglene de har lagd seg?

(*reklamelinker; om du kjøper noe etter å ha benyttet disse kan det være at jeg får en liten kompensasjon uten ekstra kostnad for deg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..