Nå er alt

 Tittel: Nå er alt* (org. Now is everything*)

Forfatter: Amy Giles; oversatt av Fartein Døvle Jonassen

ISBN:978-82-05-49671-2

Selv om i historien i akkurat denne boka er oppdiktet, skjer slike hendelser i hele verden stadig vekk. De skjer i et hjem i nærheten av der du bor, du bare ser det ikke fordi de er så gode til å skjule det.

Fasaden til familien McCauley er perfekt, men bak kulissene skjuler de en mørk hemmelighet. Hadley vet hvordan man overlever i familien sin, men det viktigste er alltid å sørge for at faren holder seg unna lillesøsteren, Lila.

Da hun i all hemmelighet begynner å date Charlie Simmons, endrer alt seg. Etter hvert som forholdet deres blir mer alvorlig, blir forholdene hjemme verre – anspentheten, usikkerheten og volden eskalerer. Før alt skal kulminere i en eksplosiv ulykke som vil forandre livene deres for alltid.

Da Hadley ankommer sykehuset etter ulykken og prøver å ta sitt eget liv, vil alle – vennene, legene, etterforskerne – vite hvorfor. Bare Hadley vet hva som skjedde, og hun har ingen planer om å fortelle.

Historien blir fortalt i i to tidsperspektiver; da og nå. Da-kapitlene er definitivt de mest brutale, de mest voldelige, de en ikke har lyst til å tro på fordi det er forferdelig. Nå-kapitlene er mer angstfyllte, men forferdelige på sin måte.

Heldigvis for Hadley har hun et par gode venner. Selv om hun ikke forteller dem om hjemlivet sitt, har de anelser og er der for henne så godt de kan. Det er også Charlie – han som etterhvert blir kjæresten til Hadley (selv om hun ikke har lov til å date). Alle disse tre karakterene har ting ved seg som gjør at de passer godt inn i historien. Det er noen sammenfallende temaer mellom karakterene som kommer til syne litt etter litt på en god måte.

Vær smartest. Vær best. Og vær usynlig når det trengs.

Det er rystende og ekkel lesning å få vite hvor langt det går i enkelte tilfeller. At ingen tar tak og gjør noe. Hvor mye penger kan hjelpe til med å skjule ting. At selv de som kanskje kunne gjort noe faktisk ikke gjør det. En annen ting er hvor mye som faktisk kan leses mellom linjene i fortellingen. Det er mye som ikke sies direkte, men fordi det hintes til det blir det nesten enda værre.

Dette er en bok jeg håper mange leser og snakker om. At ungdommer og voksne tar opp temaet; ufarliggjør det vet å snakke det i hjelp. Ved å informere hverandre om hva en skal gjøre i slike situasjoner; hvem en kan snakke med, spørre om hjelp fra, si ifra til om en mistenker noe. Det er et tema som ofte er tabu og som skjules – kanskje spesielt av de som utsettes for det. Vi må alle bli bedre til å spørre hva som virkelig skjer, vi må rett og slett bry oss om hverandre!

(*reklamelinker; om du kjøper noe etter å ha benyttet disse kan det være at jeg får en liten kompensasjon uten ekstra kostnad for deg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..