Hun ba om det

 Tittel: Hun ba om det*

Forfatter: Louise O’Neill; oversatt av Line Almhjell

ISBN:978-82-489-2133-2

Jeg blir så sint og forbannet og frustrert og lei meg og syns det er forferdelig og hjerteskjærende. Det var de første av mange følelser jeg tenkte på når jeg satt på sofaen med boka i fanget fordi jeg nettopp hadde lest den ut. Kan innrømme at sinnet ble værende en stund.

I en småby der alle kjenner alle, var Emma O’Donovan annerledes. Hun var spesiell – vakker, populær, selvsikker. Og hun jobbet hardt for å beholde den statusen.

Helt til den kvelden…

At denne boken har voldtekt som tema er nok ingen hemmelighet. Det er brutalt, rått og vondt – og det uten å beskrive selve akten.

Tilnærmet alle karakterene i denne boka er ikke likandes. De er selvopptatte og overfladiske, de er stygge mot hverandre – ofte spesielt i språkbruk, og de har få eller ingen karaktertrekk som gjorde meg mildere stemt mot dem. Dette gjelder både de voksne karakterene og ungdommene. Det er mange av dem som er totalt drittsekker, og hovedpersonen, Emma, er ikke annerledes enn de andre.

Oppførselen til karakterene og hvordan de håndterer (eller ikke håndterer) ting er helt på jordet i mange tilfeller syns jeg.

Omtrent midt i boka er det et skifte hvor mange ting endrer seg. Første delen av boka er «i fjor», mens andre delen av boka er «i år». Det er mye som kan endre seg på et år for å si det sånn… Hvordan samfunnet rundt derimot reagerer ser ut til å holde seg forholdsvis stabilt.

Det er så mye i denne boka som ikke er greit, men det er nok også derfor jeg likte den. Det er et par ting som forfatteren enten kunne latt være å tatt med, eller faktisk tatt opp litt mer – som for eksempel selvmordsforsøk. Det tenker jeg at er noe som burde ha en ordentlig behandling – ikke bare bli nevnt i det som føles som et par bisetninger. Emma sine tanker og hvordan hun håndterer ulike situasjoner – spesielt i andre del av boka – var interessante å lese. Ikke fordi det var hyggelig, men fordi det var troverdig lesning. Det er skremmende mye av det, men også veldig virkelighetsnært føler jeg. Dessverre. Dette er ting som skjer og som må jobbes med for at ikke skal fortsette å skje. Det kommer ikke til å skje over natten, men er en holdningsendring som burde foregå i samfunnet som helhet.

Har du lyst til å lese flere bøker med lignende tema kan jeg foreslå All the rage* av Courtney Summers og Speak* av Laurie Halse Anderson. Begge gode bøker om samme tema – i alle fall etter min mening.

(*reklamelinker; om du kjøper noe etter å ha benyttet disse kan det være at jeg får en liten kompensasjon uten ekstra kostnad for deg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..