4.klassebøker [del 1]

Jeg jobber på et bibliotek og da får vi innimellom forespørsler om å bokprate i klasser. Denne gangen fikk jeg spørsmål fra en lærer som har en 4.klasse. Greit nok, bortsett fra at jeg sjelden leser bøker for den aldersgruppen. Så  jeg lest meg opp på mange bøker jeg håper vil passe godt for elevene. Dermed kommer det også en liten oppsummering av hva jeg har lest her – da gjør jeg det enklere for meg selv å prate om bøkene for da har jeg allerede fått sortert noen tanker. Dette er del en av oppsummeringen; hvis ikke ville posten blitt litt i lengste laget for hva jeg liker.

Tittel: Espen Askeladd og Sydenkongen * (Svingens gale verden)

Forfatter: Arne Svingen; illustrert av Henry Bronken

ISBN: 978-82-05-49579-1

Dette er en ny variant av Espen Askeladd som kappåt med trollet. Det var artig å kjenne igjen en fortelling jeg koste meg masse med når jeg var liten. Svingen har definitivt oppdatert historien til å passe med dagens samfunn og det kan gjøre det lettere for barn å følge historien vil jeg tro. Rett fram og greit fortalt; gav ikke meg så mye, men jeg har en følelse av at 4.klassingene kommer til å like den.

Tittel: Gravplyndrere* (Verdens farligste gjeng #2)

Forfatter: Arne Svingen; illustrert av Ida Larmo

ISBN: 978-82-02-47300-6

Jeg har ikke lest første bok i denne serien, men det gikk helt fint å lese bok to likevel. Det var et pluss denne gangen (spesielt siden jeg ikke hadde noen planer om å lese første bok). Det er tre gutter og en jente som kaller seg Verdens Farligste Gjeng som har tilholdssted i en borg i en skog. De er helt harmløse, men de liker å finne på sprell og ha det gøy – noe som er helt naturlig. Passer nok kanskje best for gutter og jenter som vil ha litt røffere action; det snakkes om banning flere ganger, men det er ingen faktiske banneord i fortellingen.

Tittel: Vintertrøbbel

Forfatter: Måns Gahrton og Johan Unenge; oversatt av Tone Aasen

ISBN: 978-82-05-45873-4

Det er utfordringer, det er hotell-liv, det er konkurranse, det er om å gjøre å bli best, det er Ingo og en gris som lyder navnet Puslingen, det er forviklinger og humor. Hotellet Ingo bor på med familien sin ønsker å vinne en snøstjerne – det er en utmerkelse for beste hotell, men alt går ikke akkurat helt som de planlegger. En bok med små illustrasjoner strødd rundt om i boka. En bok som er god underholdning, og som kan passe like godt til høytlesning som til egenlesing for de på passende nivå. Jeg kommer til å anbefale denne boka også til 4.klassen jeg skal besøke.

Tittel: Omar, Filip og Moa gjør alle glade (unntatt mannen i dyrebutikken)*

Forfatter: Kristina Aamand og Elisabeth Kiertzner; illustrert av Charlotte Pardi; oversatt av Jan Chr. Næss

ISBN: 978-82-05-47674-5

Kan like godt innrømme det med en gang; dette var ikke helt en bok for meg. Historien var grei nok; litt trist med en død kanin iblandet litt humor for hvordan få tak i ny kanin så eieren ikke skulle bli for lei seg. Karakterene derimot, de ble litt for pappfigur-aktige for min smak. Et par ord som ble brukt; «pakkisbryllup» og «muslimkanin», strøyk meg mot håra for å si det sånn – så det var også et minus i min bok.  Det jeg likte med boka var at det ikke ellers ble gjort en stor greie ut av at karakterene hadde ulik bakgrunn. Totalt midt på treet for min del, men jeg har en følelse at en gjeng med 4.klassinger godt kan like boka fordi det er action, litt spenning og litt følelser.

Tittel: Sort enke – Mustangen*

Forfatter: Widar Aspeli

ISBN: 978-82-05-48533-4

Av de fem bøkene jeg har lest så langt, er nok dette favoritten. Det er humor, sprø ting og sorg og savn mikset sammen på er herlig måte. Det er spenning og action, men også livsforståelse og herlige øyeblikk. Det er foreldre som ikke og forstår alt, og det er en bestemor og hovedpersonen Nora som både forstår mer og mindre enn mange tror. Det er det onde mot det gode og hvordan folk forstår livet på ulike måter. Tenk å klare å pakke sammen så mye i en så liten bok; den er på bare 89 sider! En bok jeg trygt kan anbefale både til barn og voksne.

(lenker kan være affiliate-lenker som gjør at jeg kan motta en liten provisjon, uten kostnad for deg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..