Den stumme gutten

 Tittel: Den stumme gutten *

Forfatter: Parinoush Saniee; oversatt fra persisk av Nina Zandjani

ISBN: 978-82-8169-259-6

Denne boka har stått i bokhyllen min i mange år, men jeg har vært litt usikker på om det var en bok for meg. Nå er jeg helt sikkert. Det er definitivt en bok for meg. Forfatterens første bok, Det som ventet meg, har jeg ikke lest, men om denne boka er generelt hvordan hun skriver vil jeg absolutt lese den boka også!

Helt fra starten og gjennom hele boka hadde jeg vondt av Shahab. Han blir kalt idiot, mobbet, ignorert og stadig beskyldt for ting. Han gjør enkelte dumme ting fordi det gjør at han i alle fall får noe oppmerksomhet, men stort sett mobbes han for det. Shahab snakker ikke og det er grunnen til at de tror han er dum, at han ikke kan lære og han blir tatt med til flere leger som heller ikke gjør stort for ham. Noe som ikke gjør det enklere for Shahab er selvfølgelig at broren er smart og stadig får utmerkelser på skolen.

Moren til Shahab gjør så godt hun kan, men når mesteparten av familien motarbeider henne og Shahab gjør det ikke livet enkelt. Mormoren til Shahab og også et lyspunkt som gav boken flere magiske og herlige momenter.

Forståelsen spesielt mellom Shahab og mormoren var bare fantastisk. De fikk et eget bånd ingen kunne bryte, og gav Shahab mye av det han hadde behov for.

Å følge tankene til Shahab på måten vi gjør i boka gjorde den veldig virkningsfull. De fleste som leser denne vil nok kanskje tenke seg om en ekstra gang når de kaller barn (og andre?) for noe de kanskje ikke burde; når de dømmer andre basert på sin virkelighetsoppfatning.

En absolutt perle av en bok jeg har lyst til å dele med mange; en bok mange burde lese – ikke minst på grunn av beskrivelsene av Shahab, hans familie og samfunnet han lever i.

Har du lyst på en liten smakebit fra starten av boka kan du finne det her og her.

(*denne posten kan inneholde reklamelinker; om du kjøper noe etter å ha benyttet disse kan det være at jeg får en liten kompensasjon uten ekstra kostnad for deg)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..