Kjære søndag

Dagens smakebit i to former. Smakebiten kommer fra en bok av Maria Gripe, som jeg leste en god del av da jeg var liten. Dagens bok er Agnes Cecilia – en selsom historie, og den leste jeg flere ganger fordi den var så fascinerende.

Det hendte nesten bare når Nora var alene hjemme, når det ikke var andre enn henne i leiligheten.

Hvordan det egentlig hadde begynt, visste hun ikke riktig, men det måtte ha vært i forbindelse med oppussingen, da Anders tapetserte om overalt og de fant gamle gjenspikrete skap i hele leiligheten. Det var altså ikke med det samme de flyttet inn, men en stund etter, og de første gangene tenkte hun ikke noe videre over det i det hele tatt. Alle hus har sine lyder.

Det var dessuten et ganske gammelt hus de var kommet til, og hun visste at det kunne knake i golvplankene og oppstå underilge lyder i slike gamle hus. Undersøkte en det nærmere, kunne det meste forklares. Derfor tok det sin tid før det gikk opp for henne at det kunne være noe annet, noe uforklarlig. Overnaturlig ville hun helst ikke kalle det når hun tenkte på hvor lite hun visste om slike ting, men ubegripelig.

Hun kunne ikke snakke om det, ikke med Dag engang, så hun fikk ikke undersøkt det heller. Det var liksom klart fra første stund at hun skulle holde dette for seg selv.

For det meste kom det helt overraskende, og det var ikke mulig å si noe om når det ville skje, men det hendte hun fikk en slags svak anelse like før. Det lå liksom i lufta på en måte, som en uvirkelig stemning hun ikke kunne sette ord på.

18 kommentarer om “Kjære søndag

 1. Jeg kjenner ikke til Agnes Cecilia. Egentlig er den eneste boken jeg forbinder med Maria Gripe – Tordivelen flyr i skumringen. Og det er for dårlig!
  Jeg synes du bør lese Maresi. Den er virkelig bra. Ikke det vi kaller høyverdig litteratur. Men jordnær og tøff og spennende. Den er en fantasy, men egentlig ikke. Det skjer ikke overnaturlige ting, det er mest at de lever i en verden ulik vår. Selv om mye av det som skjer kunne skjedd i de arabiske landene.
  Jeg vet forlaget (Gursli-Berg) gir ut leseeks, du finner mailadresse på forlagsiden. Jeg anbefaler virkelig Maresi! Ha en riktig fin søndagskveld!

  Liker

  • Jeg leste en god del av Gripe når jeg var tenåring; Agnes Cecilia, Fjerde etasje med heis (serie), Skyggen over steinbenken (serie) og Tordivelen flyr i skumringen. Jeg elsket disse bøkene, så det er gøy å komme over dem igjen.
   Hva slags type litteratur noe er spiller liten rolle for meg. Det viktigste er at det er noe med historien som fanger meg når jeg leser, så lenge jeg får det er jeg stort sett fornøyd.
   (Forlaget gir vel ikke ut leseeksemplarer når bøkene har vært ute en stund?)

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..