Legenden

Legenden

Tittel: Legenden (Serietittel på engelsk: Legend #1)

Forfatter: Marie Lu; oversatt av Jannicke Storm Glomsrød

Forlag: Front forlag

Kilde: lånt på biblioteket


June er en av Republikken Amerikas unge og mest lovende soldater og har en strålende militærkarriere foran seg. Day er oppvokst i slummen og er Republikkens mest ettersøkte sabotør.


Ja, jeg har lest nok en dystopi. Amerika er ikke lenger Amerika; det er delt opp i en republikk og koloniene som kriger mot hverandre. Historien blir fortalt av Day og June i annethvert kapittel. De lever i hver sin lille del av verden. June tror på det som blir fortalt av de som styrer; Day vet at ikke alt er som de sier. Day har et skadet kne, noe som gjør noen av tingene han gjør litt lite troverdig. Hvor mye parkour kan en med en skadet kne klare? På den annen side, kneet virker bare til å plage ham en sjelden gang, så kanskje det er troverdig likevel?

På mange måter er denne boken en dystopi på linje med så mange andre. Samfunnet har noen på topp som styrer, og mange uheldige folk på bunnen som gjør det de kan for bare å overleve. Pesten er en kilde til usikkerhet for de på bunnen, de vet aldri hvor og når denne sykdommen kommer til å slå til. Mye av det som starter denne historien er at lillebroren til Day har fått pesten og trenger medisiner. Day bryter seg inn på et sykehus, ting går galt og Metias ender opp med Day’s kniv i hjerte. Metias er tilfeldigvis broren til June, og den eneste familien hun hadde igjen. Nå er June alene, og får i oppgave å fange Day.

På et vis blir det en katt og mus jakt som starter, men selv ikke i denne verden er alt svart-hvitt. Som så mange andre samfunn er Republikken Amerika fyllt av gråtoner. Dette kommer mer frem jo lenger ut i boken en kommer.

Det er ingen magi her, men June er et utrolig smart vidunderbarn. Day derimot strøk på testen som skulle vise om han kunne bli til noe. De er begge sterke og smidige på sine måter. Når de møte oppstår det en viss tiltrekning til den andre. Dette har jeg sett at enkelte omtaler på Goodreads trekker fram nesten som instalove. For meg var ikke denne tiltrekningen instalove. Dette er to femtenåringer som syns den andre ser bra ut, og de føler at det er noe uforklarlig med den andre. Med andre ord: for meg er dette vanlig tenåringer som liker det de ser. De blir begge litt satt ut og tenker mye på den andre, men ingen nevner kjærlighet. Dette var en av tingene jeg likte godt med boken.

En annen ting jeg likte med boken var Tess, venninnen til Day. Hun har en forholdsvis liten, men viktig rolle i livet til Day. Heldigvis for han er hun god på å leke sykepleier… Vennskapet mellom dem gjorde mye av boken for meg. Uten vennskapet dem imellom hadde vi ikke blitt så godt kjent med Day. Jeg må også nevne storebroren til Day, John og det eneste jeg kan si er wow!

Legenden er første bok i en trilogi, bok to er planlagt at skal komme på norsk i mai 2016.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..