Ondskapen

Ondskapen er skrevet av Jan Guillou, og utkom første gang i Sverige i 1981. Jeg har lest en versjon som er oversatt til norsk av Knut Ofstad.

Grunnen til at jeg har lest denne boken, er fordi jeg er med i en lesesirkel.

Jeg syns det var tidvis ekkelt å lese om all volden. På den annen side var det ikke egentlig så ille, rett og slett fordi hovedpersonen Erik hadde et veldig nøkternt forhold til vold. Han forklarer grundig hvordan slag utføres og hva slags skade de kan gjøre. Det føles litt som om fortelleren står utenfor boken og bare refererer det han ser. Det er på mange måter en veldig distanse til all volden og alt det andre som foregår, på den andre siden virker det så veldig nært.

Når vi først møter Erik sitter han ved middagsbordet med familien. Erik venter egentlig bare på hva slags slag faren har tenkt å slå han med, og hva slags straff han kommer til å få etter middag. Dette setter standarden for resten av boken. Erik tar med seg kunnskapen han har om vold ut i skolen. På realskolen er han først og fremst skolens bølle på mange måter. Men når Erik må starte på en ny skole, Stjärnsberg, ønsker han å endre livet sitt. Han vil ikke sloss, men det viser seg å være vanskeligere enn han trodde å endre seg. Eller, Erik har endret seg, men spillereglene på hans nye skole gjør at livet ikke blir som han tenker.

Historien er voldelig, men vi får et godt innblikk i Erik, hans tanker og liv. Voldens mekanismer er godt illustrert gjennom hele boken. Jeg ser at voldsskildringene er nødvendige for boken, men mange av scenene er ubehagelig å lese. Jeg syns uansett at historien er en veldig god historie, en som mange burde lese.

Forlag: Cappelen

Sider: 305 sider

Kilde: lånt på biblioteket

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..